Wat is een gezonde barbecue?
Een gezonde barbecue is het eten van dezelfde portie als dat je normaal bij je avondmaaltijd zou doen. Meer dan dat is het eigenlijk niet. Als je die standaard aanhoudt, dan eet je nooit te veel. Maar als het zo makkelijk was, dan was het geen probleem. Let op de volgende valkuilen bij de 1e barbecue, en check waar jij het meeste op moet focussen:
Valkuil 1: Altijd mensen om je heen aan het eten zijn. Zien eten doet eten. Dit is wat het moeilijker maakt. Als je klaar bent met eten à Ga aan tafel zitten bij mensen die uitgegeten zijn.
Valkuil 2: De geur van het braaien om je heen blijft walmen. Ze noemen het ook wel de reukhonger die komt optrommelen. Het zet aan tot ‘honger’ terwijl je net gegeten heb. Beste tip: geniet van de geur door je reukorganen en niet je verteringsorganen. Leer dus genieten op een andere manier.
Valkuil 3: De keuze is vaak reuze. Als je moeilijk keuzes kan maken, dan heb je een probleem. Leer te kiezen voor 1 stukje van de barbecue en heb daar vrede mee. Meer is niet altijd beter. Bij je normale portie avondeten heb je toch ook geen 4 verschillende stukken vlees op je bord liggen? Maak 1 keuze.
Valkuil 4: De gedachte dat wat je eet niet zelf in de hand hebt. FOUT. Je hebt alles zelf in de hand, de vraag is alleen wat ga jij eraan doen? Laat je niet meeslepen, maar onderneem actie, met onderstaande tips en recepten.
Algemene Regel: Geniet maar eet met (je) mate(n).
Welke afspraken kun je met jezelf maken voor een gezonde barbecue?
Wil je jouw gedrag en eetpatroon veranderen? Zorg dan dat je helder hebt wat je wilt veranderen. Wil je niet meer overeten? Zorg dan dat je weet wat je wel mag eten. Maak afspraken met je zelf. Ga goed voorbereid naar een barbecue. Hieronder vind je tips om je goed voor te bereiden & duidelijke afspraken op te stellen:
- Denk na over hoeveel je neemt tijdens de barbecue. Vergelijk de portiegrootte met de portiegrootte van je avondmaaltijd
- Denk na over wat je ervoor en erna kunt eten. Plan het goed in met de tijd.
- Zorg dat je niet uitgehongerd aankomt. Eet een stevige maaltijd vooraf, denk aan een schaaltje yoghurt/kwark met muesli en fruit.
- Maak afspraken over je alcohol gebruik. Hoeveel glazen mag je? Wat drink je tussendoor? Neem je zelf een fles wijn mee? Kies eventueel voor een kleine fles in plaats van een grote. Neem daarnaast je eigen Spa rood/blauw fles mee.
- Wil jij jezelf wat extra’s gunnen? Prima. Ga na waar jij het meest van kan genieten, maak dan de afspraak wat de portiegrootte is wat je daarvan mag nemen.
- Vraag jezelf af o jij je een ongezonde barbecue kunt veroorloven of is een gezonde portie en must? Heb je misschien een keer extra gesport die week, dan zou je wellicht jezelf een iets ongezondere hap kunnen gunnen. Of ga je voor meer resultaat. Kijk waar je kunt schipperen en stem daar je afspraken op af.
- Maak DUIDELIJKE afspraken. Niet: dan neem ik 1 of 2 van dit en misschien 3 stokbroodjes of 4. Neem maak duidelijke afspraken. Houd je eraan.
- Bedenk een WAT ALS scenario. Dit voorkomt veel valkuilen. Wat als ze je glas bijschenken? Wat als je kinderen hun bord niet opeten en jij het zonde vind om dingen weg te gooien? Wat als de salade vol met vette mayo dressing zit? Wat als er alleen wit brood is? Enzovoorts…
- Neem je zelf een gezonde portie mee naar de barbecue of laat je het aan het lot over? Verras eventueel anderen door zelf maiskolven mee te nemen of je eigen kip/groentespiesjes. Wie waardeert dit nou niet?
- Denk na of je 1x voor een grote portie gaat lopen. Of 2x voor een kleine?
- Denk na over hoe vaak je iets van de barbecue gaat halen. 1, 2, 3x? Spreek dit met jezelf af. ZEG NOOIT: Ik zie het wel als ik daar ben. Dat gaat namelijk gegarandeerd fout. Neus- en ooghonger doet dat met mensen…
- Maak een plan hoe je je gaat weren tegen alle hapjes.
- Neem hef in eigen hand door aan te bieden om mee te helpen met koken en het voorbereiden van de barbecue. Altijd beter dan blijven staren naar het eten en mensen die blijven eten.
- Hoe ziet je bord eruit? Vul jij elke keer je bord 2/3 bedekt met salade of groenten? Neem eventueel je eigen groentesnacks mee, just in case.
- Neem je eigen frissen drankjes mee. Pimp je water of Spa rood met wat vruchten en kruiden, zoals citroen en munt
- Test na 1 bord of je nog echt wel honger hebt. Grote kans dat je al verzadigd bent. Doe dit ook tussendoor bij het eten. Maak de afspraak met je zelf dat je niet gaat eten om te snacken, of omdat het lekker is. Houd voet bij stuk. Geen honger is geen eten meer.
Gezonde, nieuwe & lekkere creaties
Vlees. Vis. Vleesvervangers.
- Maak je eigen hamburgers met gehakt ui en versnipperde groenten
- Maak je eigen groenteburgers, denk aan bieten of pompoen gemaakt met bonen en gemalen havermout, op smaak brengen met eigen kruiden
- Maak denk ook aan biefstuk of hamlapjes op de barbecue in plaats van worst.
- Maak een vispakketje in aluminiumfolie. Denk aan witvis, garnalen, zalm. Lekker kruiden met dille en citroen.
- Ooit al een tonijnsteak op de barbecue gedaan? Probeer het eens, jammie.
En natuurlijk kun je overal spiesjes van maken:
- Biefstukspiesje
- Kip-/kalkoenspiesje
- Garnalenspiesjes
- Falafelspiesjes
- Tofuspiesjes
- Tempehspiesjes
En dit alles met wat groenten zoals ui, paprika, courgette of aubergine. Kruid van te voren het vlees, vis of de vleesvervangers.
Brood. Aardappelen. Rijst. Pasta.
- Serveer zoete aardappelfrietjes uit de oven ipv witte stokbrood
- Maak een zilvervliesrijstsalade met tomaten, erwten en mais met een yoghurtkerriesausje. Ook lekker om koud te serveren.
- Serveer volkoren pitabroodjes en volkoren wraps als vervanging van stokbrood
- Maak je eigen chips door volkoren wraps klein te snijden en kort te verwarmen in de oven.
- Maak je eigen gepofte aardappel in aluminiumfolie op de barbecue
- Maak een volkoren pasta met groenten in plaats van stokbrood
- Maak een couscoussalade met fruit in plaats van stokbrood
Saus. Dressing. Toppings. Dipjes.
- Yoghurtsaus maken, groente grillen
- Maak je eigen groentenspread op brood, zoals doperwtenspread of paprikaspread (Check de link voor recept)
- Maak guacamole als dip of topping
- Maak je eigen knoflook saus op basis van yoghurt
Groenten.
- Snoepgroenten in overvloed is nooit overbodig. Denk aan paprika, tomaat, komkommer, selderij. En bloemkool, broccoli, dat kan ook rauw.
- Maak gevulde paprika en champignons
- Maak eigen groentespiesjes, snijd alles in schijfjes. Kook sommige groenten even voor, maar in principe kun je alles bakken.
- Grill dikke plakken aubergine en courgette of kies voor stukken paprika
- Maiskolven op de barbecue zijn heerlijk. Smeer ze van te voren in met je eigen kruiden. Meng een bakje olijfolie met je eigen kruiden en smeer die uit over de maiskolf voor het braden
- Serveer salade natuurlijk, leef je uit in creativiteit
- Maak pastinaak frietjes uit de oven
Maak het af met een gezond toetje op de barbecue: Maak een pakketje van fruit (banaan, peer, ananas) met kleine versnipperde stukjes chocolade. Nee geen toefje ijs of slagroom erbij, haha.
Kies voor afvallen & genieten tegelijkertijd
Afvallen zonder crashdieet, dat is een top idee. Ik coach je graag in het ontwikkelen van de gezonde mindset en begeleid je in de verandering van je leefstijl. Meld je aan voor onze 5 daagse online mini-training. Leer de 5 simpele basisstappen die je te nemen hebt om de knop om te zetten en je mindset in te stellen voor blijvend resultaat, zonder af te zien en nee te zeggen tegen kcalrijke producten.
Aanmelden 5 daagse voor blijvend resultaat