Met succes afvallen
26 november 2022 
4 min. leestijd

Met succes afvallen

Afvallen, diëten, calorieën tellen eerst terug naar de basis

Terug naar de basis. De meeste mensen worden gemotiveerd als ze weten dat ze snel kunnen afvallen. Daardoor zien ze de meest simpele dingen over het hoofd als het gaat om het veranderen van je eetgewoonten, diëten en afvallen. Laat ik je even meenemen naar de basis over diëten en kilocalorieën tellen. Of zoals we het in de volksmond ook wel calorieën noemen.

In deze blog deel ik je mijn meest wijze les van mijn 4-jarige HBO studie Voeding & Diëtetiek. Ik zal het in één zin voor je samenvatten:

Als je wil afvallen, dan moet je een negatieve energiebalans creëren waarbij je minder kilocalorieën consumeert dan dat je nodig hebt. 

Deze zin kun je in 3 conclusies ontleden:

 1. Als je meer eet dan je nodig hebt, dan kom je aan in gewicht.
 2. Als je evenveel eet als je nodig hebt, dan blijf je stabiel op gewicht.
 3. Als je minder eet dan je nodig hebt, dan val je af in gewicht.

Maak van afvallen een feestje

Wij van Goed gevoed & Goed getraind houden van lekker eten en staat genieten van eten op ons prioriteitenlijst. Daarom vinden wij streng diëten maar niks en leren wij jou graag hoe het ook anders kan. Voelt de eerste stap bij jou ook als een drempel? Twijfel je waarom een dieet je nu wél resultaat gaat opleveren en waarom je het nog een keer moet proberen?

Bij ons ga je niet op dieet. Samen bouwen we aan een gezonde leefstijl die bij jou past. Daarmee kunnen we jou garanderen dat je nieuwe gewoonten blijven plakken voor jaren zonder moeite. In onze 5 daagse online training leer je een nieuwe wereld van afvallen kennen. Ontdek de strategie die je grip geeft op je nieuwe gewoonten en hoe jij een ijzersterke mindset kunt bouwen.

  Aanmelden 5 daagse voor blijvend resultaat

Afvallen sleutel tot succes

Als je minder eet dan je nodig hebt, dan ga je afvallen in gewicht

As easy as 1, 2, 3. Een (crash)dieet creëert die negatieve energie balans voor jou. Voor een langere periode ga je met een strikt voedingsschema minder eten dan je nodig hebt. Hierdoor zal je de cijfer op de weegschaal minder zien worden en dus afvallen. Logisch, toch? Gaan we dit vertalen naar calorieën van voedingsmiddelen, dan ziet dat er als volgt uit bij gezonde en ongezonde producten:

Een gezond tussendoortje zoals een stuk fruit kan variëren tussen 50-150 kcal

 • 1 appel met schil (135 gram) = 76 kcal
 • 1 banaan (130 gram) = 120 kcal
 • 1 sinaasappel (130 gram) = 62 kcal
 • 1 peer met schil (150 gram) = 82 kcal
 • 20 druiven (100 gram) = 78 kcal
 • 2 kiwi’s (150 gram) = 93 kcal

Een ongezond tussendoortje kan makkelijk variëren tussen 100 en 200 kcal

 • Mini tompouce = 132 kcal
 • handje of 30 gram pringles chips = 149 kcal
 • mini magnum classic = 130 kcal
 • AH petit croissant = 198 kcal
 • Toast je brie = 115 kcal
 • glas van 150 ml sauvignon blanc = 120 kcal

Een dieet is een short cut voor snel EN kort resultaat

Een standaard dag of weekmenu houdt geen rekening met jou gewoonten. Wie jij bent als persoon en hoe jij leeft. Het geeft je alleen een lijst met voedingsmiddelen die je moet volgen voor resultaat. Ga je dit streng opvolgen en ontzeg jij jezelf alle lekkere producten, dan ga jij op den duur verlangen naar meer.

Ons brein kan namelijk het woordje niet niet verwerken. Dus niet meer snacken na het avondeten, zorgt ervoor dat jij gaat focussen op die snack na het avondeten. Ben jij klaar om aan jezelf te werken en om van afvallen en eten een feestje te maken zonder verboden producten? Klink dan op de knop hieronder en wij vertellen je nog meer geheimen hoe je brein je voor de gek houdt en waarom een dieet geen duurzaam resultaat levert.

Hoe kun je blijven genieten & afvallen tegelijk?

De sleutel tot succesvol afvallen en blijven genieten van jouw lievelingsproducten is: portiegrootte. Kies jij voor een ongezonde optie en een kleinere portie, dan zie dus dat een banaan bijna geen verschil maakt met een mini magnum. Je hoeft dus geen enkel product écht te verbieden uit je eetgewoonten, zolang jij ervoor zorgt dat je niet meer calorieën eet dan je nodig hebt.

Maak jij dus in de basis gezonde keuzes, dan kun je hier en daar echt wel een uitzondering maken voor datgene wat je echt lekker vindt. Nou, dat scheelt je weer even 4 jaar studeren. 😉

Welke producten heb jij jezelf in het verleden verboden in de hoop dat je daardoor sneller en effectiever zou afvallen? Dat is dus helemaal niet nodig. We nodigen je graag uit voor onze 5 daagse online mini-training om jouw persoonlijke valkuilen te tackelen en je de ins en outs te geven om blijvend je eetgedrag te veranderen.

Afvallen start in je koppie, niet op je bord

Bij afvallen draait het er niet om wat je verandert in wat je eet, wél welke gewoonten jij verandert in HOE je eet. Als jij jouw mindset kan veranderen in een mindset die je energie geeft, waarbij je goed voor jezelf zorgt, dan vliegen de kilo’s er als bonus moeiteloos af. Ik garandeer jou dat wanneer jij jouw mindset veranderd de kilo’s er ook af blijven.

Aanmelden 5 daagse voor blijvend resultaat


Lees ook:

Geniet van deze recepten:

Elke dag inspiratie voor gezonde maaltijden

Mis je inspiratie in de keuken? Sta je in de supermarkt en weet je niet wat lekker is bij elkaar? In ons receptenboek Soepen & Diner kun je met onze 85 recepten eindeloos variëren en genieten. Ook leer jij hoe jij je eigen gezonde chefkok wordt in de keuken.Over de schrijver
Maud Bogers is een ervaren coach & diëtist en een gedreven ondernemer, Haar boek: Het Leefstijl Veranderboek is in 2018 uitgebracht en ondersteund sinds dien al haar cliënten in het verbeteren en behouden van een gezonde leefstijl vol zelfvertrouwen. Maud Bogers is bekend van haar uitspraak: als het gewoon was, dan had je het allang gedaan
Reactie plaatsen

Ook de knop omzetten?

Gratis online mini-cursus waarin je in 5 dagen leert hoe jij de knop omzet voor grip op je gewicht, zelfwaardering, zelfvertrouwen; en dat voor de rest van je leven!
50%
Inschrijven 5 daagse mini-cursus
Grip op je gewicht, zelfbeeld & zelfvertrouwen; en dat de rest van je leven
Direct aanmelden