Stabiel op gewicht & afvallen na vakantie
25 november 2022 
3 min. leestijd

Stabiel op gewicht & afvallen na vakantie

Afvallen na vakantie & stabiel op gewicht

Als je bezig bent met afvallen, dan wil je natuurlijk niet aankomen. Maar een vakantie staat er bekend om dat je wat kilootjes zwaarder bent als je terug bent. De grootste oorzaak hiervan is dat we ons van alles ‘extra’ gunnen. Omdat het vakantie is. En omdat de pizza’s in Italië gewoon niet te weerstaan zijn.

Ben je nu goed bezig met afvallen? Dan is jouw doel om op vakantie stabiel op dat gewicht te blijven. Zet het doel gewichtsverlies even op pauze, geniet van je vakantie en focus op je leefstijl.

Met deze tips kun je op jouw vakantie focussen op meer balans in de verschillende leefstijlfactoren. Als je op vakantie bent, is er veel anders. Je slaapt anders, je dagindeling is anders en je mindset is anders. Je bent op vakantie! Lui zijn mag en lekker snaaien ook.  Dit zijn de grootste valkuilen.


Tips voeding - Stabiel op gewicht & afvallen na vakantie:

De meeste mensen vragen zich voornamelijk af welke gezonde keuzes ze ’s avonds tijdens het eten kunnen maken. Beter is om ook de focus te leggen op wat je de rest van de dag eet. Als het én dat croissantje wordt bij het ontbijt én een uitgebreide lunch én die lekkere pizza, dan ga je de mist in.
Tip: Beslis welke maaltijd jij het belangrijkste vindt of van welke snack jij gaat watertanden.  Houd jij meer van een uitgebreid ontbijt dan van het avondeten? Gun jezelf dan eerder dat croissantje bij het ontbijt, dan die schnitzel en frietjes bij het avondeten. Kies bewust!
Eet daarnaast 2 stuks fruit per dag en wat groente. Neem overal water mee naartoe. Sjouw wat extra eten mee en voorkom dat je naar iets ongezonds grijpt. 

Tips Beweging - Stabiel op gewicht & afvallen na vakantie:

Naar de sportschool op vakantie? De echte diehard sporters doen het soms, maar de meesten van ons nemen een pauze. Toch is het wel heel belangrijk om op je beweging te letten, zeker als je wat extra snacks hebt ingepland in je dagmenu. Meer snaaien= meer bewegen. Zo simpel is het.  
Tip: Stel jezelf een stappendoel en houd deze bij. Het leukste is om daar al mee te beginnen als je nog thuis bent. Zorg er dan voor dat je je gemiddelde aantal ‘thuisstappen’ verdubbelt op vakantie. Voeg daar nog 2x per week een activiteit aan toe zoals zwemmen of kanoën en hop, je hebt je intensieve beweging! 

Tips Ontspanning - Stabiel op gewicht & afvallen na vakantie

Vakantie is om tot rust te komen en te ontspannen. Let er daarbij wel op dat ontspanning wel érg inactief kan worden. Dat hoeft niet. Stilzitten kan leiden tot verveling en als jij vaak eet uit verveling is dat dus iets om op te letten. Ga er dan op op uit. Ontspannen kan ook prima door iets leuks te ondernemen.
Tip: Ga voor jezelf na op welk moment van de dag jouw snackbehoefte het grootst is. Is dat op momenten dat je stil zit, dan weet je dat die vorm van ontspanning je geen rust geeft, maar juist stress.  Probeer op dat soort momenten iets anders te gaan doen, om te voorkomen dat je gaat eten. 

Tips Routine - Stabiel op gewicht & afvallen na vakantie:

Je dagen zien er waarschijnlijk wat anders uit dan wanneer je een werkdag hebt. Let daarbij op de momenten dat je gaat eten. Slaap je uit en ontbijt je dus wat later? Zorg er dan voor dat je even kritisch kijkt naar je dagmenu.
Tip: Je kunt of je 1e tussendoortje overslaan en dezelfde tijd voor alle andere maaltijden aanhouden zoals je dat normaal zou doen. Of je schuift alle maaltijden 2 uurtjes op. Bijvoorbeeld ontbijt om 09.30 uur. Tussendoortje 1 om 12.00 uur. Lunch om 14.30 uur. Tussendoortje 2 om 17.00 uur. Avondeten om 19.30 uur en Tussendoortje 3 om 22.00 uur.

Tips Mindset - Stabiel op gewicht & afvallen na vakantie:

Ik noemde hierboven al de grootste valkuil: het extra ‘gunnen’. Vakantie is speciaal. Eens. Maar geen reden om al je harde werk weg te gooien en na de vakantie weer opnieuw moet beginnen om de kilo’s eraf te krijgen.
Tip: Wanneer jezelf iets ‘extra’s’ wilt gunnen, vraag jezelf dan af: Wat is mijn reden om dit nu te nemen? Kan ik hier nu genoeg van genieten? Is dit mij de calorieën waard, of wil ik straks van iets anders genieten? Of te wel denk goed na over je keuze en maak er een bewuste keuze van. 


Ben jij er klaar om te werken naar een gezond gewicht om stabiel op te blijven?

Ben je benieuwd welke stemmetjes jou in de weg zitten? Wil je weten wat jouw grootste uitdagingen zijn? Meld je dan aan voor onze 5 daagse online training om meer grip te krijgen op je gewicht, te werken naar jouw ideale gewicht vol zelfvertrouwen met blijvend resultaat. Weg met die teleurstellingen en op naar dat trotse gevoel!

Aanmelden 5 daagse voor blijvend resultaatOver de schrijver
Maud Bogers is een ervaren coach & diëtist en een gedreven ondernemer, Haar boek: Het Leefstijl Veranderboek is in 2018 uitgebracht en ondersteund sinds dien al haar cliënten in het verbeteren en behouden van een gezonde leefstijl vol zelfvertrouwen. Maud Bogers is bekend van haar uitspraak: als het gewoon was, dan had je het allang gedaan
Reactie plaatsen

Ook de knop omzetten?

Gratis online mini-cursus waarin je in 5 dagen leert hoe jij de knop omzet voor grip op je gewicht, zelfwaardering, zelfvertrouwen; en dat voor de rest van je leven!
50%
Inschrijven 5 daagse mini-cursus
Grip op je gewicht, zelfbeeld & zelfvertrouwen; en dat de rest van je leven
Direct aanmelden