Afvallen door wandelen en gezonder te eten
26 november 2022 
6 min. leestijd

Afvallen door wandelen en gezonder te eten

Wandelen, afvallen, ervaring van Wanda Wandelt

Sommige vragen zich of dit kan. Mijn mening: jazeker kun je afvallen door wandelen! Ondanks dat Wanda, Professioneel Wandeltrainer, hieraan twijfelt in haar blog is het haar gelukt om de eerste vier kilo te verliezen! Haar aanpak om minder te eten, maaltijden beter te verdelen, 2 liter water te drinken en regelmatiger langer te wandelen helpt zeker bij het afvallen. Maar…

  • Waarom sluipen die kilo’s er dan toch weer stiekem terug bij?
    En waarom lukt het niet om ook nog die extra 6 kilo af te vallen, zodat je wel je streefgewicht haalt? 

Daar wil ik je alles over vertellen in deze blog. We duiken dieper in op een stukje voeding, maar voornamelijk gaat het hier over de mindset die je nodig hebt om gezond af te kunnen vallen. 

Ben jij er klaar voor om niet meer terug te vallen in oude gewoonten?

Wat maakt een afvalpoging succesvol?

Bij het antwoord op deze vraag gaat het vaak al fout. De meeste mensen stellen zich in op het eindresultaat, dat vaak te hoog gegrepen is. Tussentijdse successen doen er dan vaak niet toe. Daar kunnen ze nog niet tevreden mee zijn, want het enige wat er toe doet is het eindresultaat: dat streefgewicht.

Een afvalpoging is succesvol als je trots kunt zijn op elke stap die je zet in de juiste richting. Als je flexibel kunt zijn. Nieuwsgierig bent naar je volgende kleine resultaat. En als je jezelf feedback durft te geven op je eigen groeiproces.  

Wil jij succesvol je streefgewicht bereiken en behouden? Geniet dan van het hele proces en van elke kleine stap. Stel realistische (tussen)doelen die je stapsgewijs verder brengen. Vier je resultaten en ben trots op elke stap die je zet. Dat maakt het ook veel leuker toch? Elke kilo die eraf is, is gezondheidswinst en dat mag je vieren! Doe dat niet elke keer met dikke slagroomtaart, want dat helpt niet echt natuurlijk hè 😉 haha. 

Lees hier meer over hoe je gezond kunt afvallen en de eerste stap kunt zetten

Gezond afvallen en de juiste dieet-mindset

Er is 1 grote reden waarom 95% van de mensen die willen afvallen toch keihard falen en weer terug aankomen of gaan jojoën. Dat heeft nies te maken met het dieet dat ze volgen, maar altijd met de mens zelf. Doel en middel worden vaak door elkaar gehaald. Het eerste dat je goed moet beseffen is dat afvallen NIET het doel is. Die kilo’s die jij eraf wil hebben, dat is het middel

Er is altijd maar één hoger doel. Je werkelijke doel. Een gevoel waar je, diep vanbinnen, naar verlangt. Het gevoel om weer lekker in je vel te zitten of weer gezond en fit voelen in je lijf. Dat jij met je borstjes vooruit en lipjes getuit weer vooraan in de rij durft te staan en je weer zelfverzekerd voelt. Wat je hogere doel ook is, het is nooit afvallen. Afvallen is een middel om je hogere doel te bereiken. 

Wat dus vaak gebeurt, is dat doel en middel door elkaar worden gehaald. Veel mensen denken: ‘’Pas als ik X kg ben afgevallen, dan pas ben ik tevreden, want dan pas ik weer in die broek. Dan pas voel ik me zelfverzekerd”. Wat er dan vaak gebeurt is dat mensen gekke dingen gaan doen. Ze gooien hun eetpatroon volledig om, stoppen met genieten en offeren hun sociale leven op.  

Dat doet iets met hun gemoedstoestand, want dit is niet vol te houden. Terwijl juist hun gemoedstoestand hun enige werkelijke doel en verlangen is. Wellicht ook bij jou? Je bent dan continue in gevecht met jezelf.

Dus in plaats van dat afvallen je vrijheid brengt, wat ooit de bedoeling was om lekker in je vel te zitten, wordt het een gevangenis. Je kunt niet meer genieten van eten en alle leuke gezellige dingen eromheen, want je bent altijd op dieet. 

Zullen we dat gewoon niet meer doen? Ga jij vanaf vandaag afvallen ook zien als middel in plaats van het doel? Dan ben je klaar voor de volgende stap, die vind je hier!


Afvallen door te wandelen en gezonder te eten

Even wat theorie. In de blog van Wanda legt ze uit dat met 1 uur wandelen op 4 km/uur je ongeveer 220 kcal kunt verbranden. En op 6 km/uur per uur zelfs 468 kcal. Om op een gezonde manier gewicht te verliezen adviseer ik je maximaal 0,5 kg per week af te vallen. De rekensom om gezond af te vallen is als volgt: als je 500 kcal per dag (of 3500 kcal per week) minder eet dan je nodig hebt, val je 0,5 kg per week af. Ik licht het toe met een voorbeeld van iemand met een energiebehoefte van 2000 kcal per dag.

Ik leg je hieronder uit hoe je kunt afvallen met wandelen, kunt afvallen door minder te eten en kunt afvallen door te wandelen en minder te eten.

Afvallen door wandelen:

Stel je gaat elke dag 1 uur wandelen op 4 km/u dan verbrand je 220 kcal per dag extra. Je verbranding ligt dan dus op 2220 kcal. Als jij 2000 blijft eten, dan val je na 1 week 0,22 kg per week af. Wandel je op 6 km/u, dan ligt je verbranding op 2468 kcal en val je ongeveer 0,46 kg per week af. Ik zou zeggen, mooi resultaat! Maar ja, dan moet je dus wel elke dag 1 uur wandelen.

Afvallen door minder te eten:

Je kunt natuurlijk ook minder eten dan waar je lijf behoefte aan heeft. Maar pas op! Als je dit te lang doet, gaat je lichaam zuiniger om met alles wat er wel binnenkomt. Elke kcal teveel wordt dan meteen opgeslagen voor ‘slechtere tijden’. Je lichaam is het vertrouwen kwijt dat er voldoende brandstof binnen komt. Het kan lang duren voor je lichaam uit die spaarstand komt. Crashdiëten zijn dus echt NOOIT een goed idee. 

Mijn advies is dus om er eerst achter te komen wat jouw energiebehoefte is. Dit kun je via deze site makkelijk uitrekenen. Ga daar een beetje onder zitten, maar voorkom dat je té weinig gaat eten. Het enige wat je hiermee jezelf garandeert is honger. Als jij dagelijks te weinig eet, dan is de kans groot dat je gaat verlangen naar meer eten. Dan ligt een eetbui sneller op de loer. En dat ene patatje, die vind je meteen terug op de weegschaal. Ken jezelf, ken je valkuilen.

Afvallen door wandelen en minder te eten:

Ik noem het minder eten, want dat doe je als we het hebben over kcal behoefte. Maar eigenlijk bedoel ik vooral gezonder eten met minder kcal en een hogere verzadiging en energievoorziening. Kijk hier voor inspiratie voor gezonde recepten. 

Wil je afvallen combineren door te wandelen en minder te eten, dan kan het volgende je aanpak zijn: Je gaat 4x per week 1 uur wandelen op 6 km/u. Dan bespaar je dus 4x468 kcal = 1872 kcal per week. Als je dagelijks 232 kcal minder consumeert, dan kom je op een totaal van 1628 kcal per week die je ‘bespaart’. Dit samen opgeteld zorgt ervoor dat je per week 3500 kcal ‘bespaart’ en dus 0,5 kg kunt afvallen.

Deze methode heeft mijn voorkeur. Deze methode helpt je om fit te blijven door het wandelen en zorgt ervoor dat je jezelf niet uithongert.

De beste aanpak om af te vallen

Welke aanpak zou jij kiezen? Hoe wil jij gezond gewicht verliezen? Hier heb je een nieuwe strategie voor nodig, waarbij de focus is op het juiste doel. Wil jij leren hoe het spelletje werkt om je dieet-mindset te veranderen? Meld je aan voor onze 5 daagse training om de knop om te zetten.

Leer in onze 5 daagse hoe je weg blijft van schuldgevoel en zonder verboden producten kunt afvallen

Afvallen draait niet om niks ongezonds meer eten

Misschien had je verwacht dat je in deze blog zou lezen: ‘’skip de extra vette ongezonde dingen’’. Want hier kun je inderdaad makkelijk calorieën op ‘winnen’. De valkuil is dat je dan in de dieetmindset schiet. Snel resultaat zien en dan weer stoppen. Als je nooit meer iets ongezonds mag eten, dan wordt afvallen echt een straf. Probeer dit te voorkomen door nog een beetje van het leven (en dus ook eten) te genieten. Alleen dan in iets mindere mate. Klinkt logisch toch? Maar doe het maar eens. Ik daag je uit…

Maak eens een lijstje van alle ongezonde dingen die jij afgelopen week hebt gegeten, of wellicht maaltijden die net té groot waren. Zit daar een patroon in? Mooi, ga dan 1 van die dingen vervangen door een gezondere variant. Eéntje. Niet twee, ééntje. Ga dus niet weer alles in één keer omgooien. 

Ik hoor je denken: Maar Maud, dan duurt het veel te lang. Klopt dan gaat het minder snel, maar dan kan ik je wel garanderen dat jij nieuwe gewoonten creëert die blijven plakken. Met die nieuwe gezonde gewoonten zal jij uiteindelijk ook jouw streefgewicht bereiken EN behouden. Want dat is wat je wilt toch 😉. 

Concreet: Wil jij gezond afvallen? Kijk naar je mindset en ga aan de slag met de kleinste ongezonde gewoonte. Gun jezelf tijd om dit uit je dagelijkse routine te krijgen, Verbaas jezelf over een jaar hoe gezond jouw leefstijl is, door wandelen en door gezonder te eten.

 

Wil jij van afvallen een feest maken, door lekker te blijven eten zonder ‘verboden producten’?

Leer in onze 5 daagse hoe je weg blijft van schuldgevoel en zonder verboden producten kunt afvallen  


Meer weten en inspiratie van Wanda? 

Wanda geeft toffe trainingen om stapsgewijs te leren de juiste wandeltechnieken toe te passen en zelf toe te trainen naar een vierdaagse of meerdaagse tocht. 

Over de schrijver
Maud Bogers is een ervaren coach & diëtist en een gedreven ondernemer, Haar boek: Het Leefstijl Veranderboek is in 2018 uitgebracht en ondersteund sinds dien al haar cliënten in het verbeteren en behouden van een gezonde leefstijl vol zelfvertrouwen. Maud Bogers is bekend van haar uitspraak: als het gewoon was, dan had je het allang gedaan
Reactie plaatsen

Ook de knop omzetten?

Gratis online mini-cursus waarin je in 5 dagen leert hoe jij de knop omzet voor grip op je gewicht, zelfwaardering, zelfvertrouwen; en dat voor de rest van je leven!
50%
Inschrijven 5 daagse mini-cursus
Grip op je gewicht, zelfbeeld & zelfvertrouwen; en dat de rest van je leven
Direct aanmelden