Waarom ik SASdagen en cheatdays afraad…
26 november 2022 
3 min. leestijd

Waarom ik SASdagen en cheatdays afraad…

‘’Eén keer in de week móet ik een cheatday inlassen.’’ En wellicht noemde je het 10 jaar geleden een SAS-dag. Schijt aan het dieet. Schijt aan Sonja.

Het begint bij je mindset…

Als je wilt afvallen. Dan heb je een doel. Een doel wat je wilt bereiken. Maar wat veel mensen vergeten en wat eigenlijk belangrijker is: het behouden van het doel. Als je gaat lijnen, dan bereik je vaak wel een lager gewicht. Het behouden van dat lagere gewicht lukt dan alleen als je dat dieet voor de rest van je leven vol weet te houden. En dat lukt eigenlijk niemand. Het kost te veel energie. Je gaat waarschijnlijk wel ergens een keer de mist in. En je bent toe aan een cheatdag. Schijt aan het dieet. Het extreme gevolg: je komt in een negatieve spiraal en gaat jojo-en.
Een te strikt dieet werkt dus niet. Té werkt nooit. Tenzij je op zoek gaat naar een leefstijl, waarmee je TEvreden bent. Hiervoor moet je alleen je doel aanpassen. Het doel zou dus moeten zijn: ik wil een gezonde leefstijl creëren waarmee ik een gewicht bereik waar ik TEvreden mee ben en moeiteloos naar toe kan veranderen, waardoor ik resultaat behoud.
Je moet je mindset over afvallen en diëten veranderen.

Dat klinkt al anders dan: ik wil ff 10 kg afvallen. Toch? 
Maar ik zei net: het is een ‘’mindsetdingetje’’. Het belangrijkste zit ‘m in het woord volhouden. Het zou niet de bedoeling moeten zijn dat jij die gezonde leefstijl moet VOLHOUDEN. Het zou de bedoeling moeten zijn dat die gezonde leefstijl vanzelfsprekend voor je is. Dat het op de automatische piloot gaat. Dat het een onderdeel is van je leven. Pas dan zorg je ervoor dat je jouw gewicht onder controle kunt houden.

7 valkuilen als jij een cheatday inplant…

Als jij Cheatdays inplant. Dan geef je jezelf dus een vrijkaart om helemaal los te gaan. Geen regels, alles mag. Maar je bent er niet mee geholpen. Dit zijn de gevolgen:…

  • Je energieinname schiet die ene dag zo omhoog, dat je de bespaarde calorieën van de rest van de week er gewoon weer bij eet. Met als gevolg, je valt niet af.
  • Na die ene dag moet je altijd weer de moed bij elkaar rapen om je weer strak aan de regels te houden. Dat kost energie, je kijkt er niet naar uit omdat je ‘niks lekkers mag’.
    Je maakt het jezelf onnodig moeilijk omdat je elke week alles weer moet oppakken. Dit kost veel discipline.
  • Je krijgt waarschijnlijk de volgende dag gigantische honger of trek in iets lekkers, waarbij je alleen maar ‘nee’ moet blijven zeggen. Dit kost veel doorzettingsvermogen.
  • Je kunt niet meer intens genieten van iets kleins. Kwantiteit staat voor kwaliteit. Waardoor je het nog moeilijker bij kleine porties kunt houden.
  • Je ervaart waarschijnlijk energiedipjes de dag na je Cheatday, dit helpt niet mee met je concentratievermogen en prestatie van de andere activiteiten op de dag.

Al met al, kost het enorm veel energie. Je maakt het jezelf onnodig moeilijk. Dit houd je gewoon niet vol in mijn ogen. En daarbij is het onnodig om jezelf dit leed elke week aan te doen. Toch?

Leer in onze 5 daagse hoe je weg blijft van schuldgevoel en zonder verboden producten kunt afvallen

Hoe je kunt afvallen en blijven genieten van iets ongezonds, zonder cheatdays

Wat is dan wel de bedoeling als je zoekt naar blijvende verandering? Blijvend resultaat moet haalbaar en toepasbaar zijn. Het moet dus bij jouw manier van leven passen en bij jouw doelen en gezondheid. Wat je wilt is een balans creëren. Balans in je leefstijl wil zeggen: veel van het gezonde en hier en daar een keer wat van het ongezonde. En dan in die verhouding dat jij jouw doelstelling bereikt en behoud.

Maak je die keuze?|
- Dan voel je je er fijn bij en heb je de controle. Je voelt niet de behoefte om de hele koekjestommel leeg te snaaien.
- Je voelt je er niet meer schuldig over als je een keer wel iets lekkers neemt.
- Je zit lekker in je vel en hebt een goed eet-, beweeg-, en ontspanningspatroon.  
- Je hebt routine en je leefstijl en zorgt voor je gezondheid
- Je hebt een mindset die jezelf stimuleert om gezonde keuzes te maken en op een gezonde manier van het ongezonde te genieten. 

Het lijkt zo simpel. En dat is het ook. Als je de juiste aanpak hebt. Dagelijks help ik cliënten hun leefstijl te veranderen. Stapsgewijs naar een nieuwe manier van omgaan met hun gezondheid. Ze stellen realistische en haalbare doelen, gefocust op nieuwe principes. Principes die jij zelf bepaald. Dit doen ze met het Leefstijl Veranderboek, door te focussen op voeding, beweging, ontspanning, routine en mindset. Want afvallen is meer dan alleen maar minder eten en meer bewegen. Ben jij benieuwd naar het Leefstijl Veranderboek? Neem dan via onderstaande knop een kijkje. 

Het leefstijl veranderboek




Over de schrijver
Maud Bogers is een ervaren coach & diëtist en een gedreven ondernemer, Haar boek: Het Leefstijl Veranderboek is in 2018 uitgebracht en ondersteund sinds dien al haar cliënten in het verbeteren en behouden van een gezonde leefstijl vol zelfvertrouwen. Maud Bogers is bekend van haar uitspraak: als het gewoon was, dan had je het allang gedaan
Reactie plaatsen

Blijvend een gezond gewicht

Je hebt te werken aan je mindset voor duurzaam resultaat. Leer hoe jij de knop om kunt zetten met onze di-eet-alles try-out. Je ontdekt de strategie om weg te gaan van teleurstelling en te bouwen naar meer zelfwaardering, zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid; en dat voor de rest van je leven!