Zo stel je goeie voornemens op die je wel haalt
26 november 2022 
5 min. leestijd

Zo stel je goeie voornemens op die je wel haalt

8 Tips die je helpen bij het opstellen van je voornemens

Goeie voornemens. Ze lijken soms gedoemd te mislukken. Jij gaat het dit jaar eens anders aanpakken door deze tips toe te passen..

Wat gaat er meestal fout bij goeie voornemens? Mensen hebben een leuk idee, starten op 1 januari en geven direct 100%. Gooien alles om onder het motto ‘Ik ga er helemaal voor!’ Gezond eten. Sportschool. Niet snoepen. Of braaf alle werktaken elke dag afronden voor 17.00 uur.
Herkenbaar? Hoe lang duurde het doorgaans voor jij er de brui aan gaf? Sommigen kappen er al na een week mee. De echte doordouwers martelen zichzelf een paar maanden. Hoe dan ook, 90% van de goede voornemens blijven goede voornemens…
Yep, dat betekent dus dat 90% van de pogingen om af te vallen, faalt.

Ook ik struikelde tijdens mijn eerste pogingen om gezonder te gaan leven. Toen was ik het beu dat ik mijn doelen of voornemens niet haalde en pakte het anders aan. Met succes!
Dus: tips vanuit een ervaringsdeskundige. Je kunt ze vast goed gebruiken.

De tekst is een hele kluif. Ik garandeer je dat het je tijd waard is. (En zo kun je meteen je doorzettingsvermogen testen).

Eerst moet je dit weten…

Als we het hebben over goede voornemens dan gaat dat vaak over een ander gedrag dat jij jezelf wilt aanleren.  Misschien wil je gezonder eten, minder eten, of meer bewegen. Je ziet vast al helemaal voor je hoe jouw ideale gedrag eruit ziet. Dat is mooi, maar geef je jezelf dan ook de kans om naar dat ideaal toe te groeien? Of wil jij eigenlijk het liefst vandaag álles omgooien.

Wat nou als je jouw voornemens verandert naar concrete doelen, in plaats van een voornemen. En je geeft jezelf de tijd om daar te komen. Trek er gerust een jaar voor uit. Is dat niet veel haalbaarder?

Hieronder vind je 8 tips om hier goed mee aan de slag te gaan. Ook vind je de 8 kernfactoren die je helpen om meer richting te geven aan je doelen voor komend jaar.

TIP 1. SCHRIJF JE DOELEN OP

Schrijf op wat je écht vanuit de grond van je hart wilt. Wat verlang jij? Als jij het niet 100% écht wilt, dan ga je jouw doelen niet halen. Dus droom, visualiseer en schrijf het op! Zorg dat dat blaadje achteraf het bewijs is dat je dat wilde bereiken.

TIP 2. Wees eerlijk naar jezelf. Is het haalbaar?

Wees eerlijk naar jezelf. Stel jezelf de vraag: is wat ik wil wel haalbaar?  Ben je een superheld, of gewoon iemand die wel iets beter zijn best kan doen? Je kunt de lat extreem hoog leggen, maar ga je dat echt halen? Leg de lat gewoon een beetje hoog, zodat je wél moeite moet doen om de top te bereiken. Maar leg ‘m niet te hoog, zodat je halverwege staakt omdat het toch iets te veel van het goeie was. Of teleurgesteld bent achteraf dat je er niet eens in de buurt bent gekomen.

TIP 3. Geloof in wat je kan

Als jouw doel al ‘onmogelijk!’ uitschreeuwt, dan geef je het doel ook geen haalbare vibe. En vanuit die gedachte gaat het niet lukken. Om te slagen moet je vertrouwen hebben in jezelf. Doelen stellen waarvan je weet dat je ze kunt halen is daarbij belangrijk. Als jij erop vertrouwt dat jij kan groeien naar je doel, dan heb je eigenlijk al bijna je resultaat in handen. En vergeet niet: Doelen voor het nieuwe jaar hoeven niet direct in januari behaald te worden. Gun jezelf de tijd om te groeien en blijf in jezelf geloven, want wellicht is misschien pas in december, de echte doorslag voor jou gepland.

TIP 4. Ben specifiek en formuleer je doelen in de tegenwoordige tijd

Hoe specifieker je bent, met hoe meer focus jij aan de slag kunt gaan. Jij wilt volgend jaar een nieuw huis? Top, maar hoe ziet die eruit? Heeft het een gouden toiletpot? Een tuin? 3 Slaapkamers of 5? Voeg alle specificaties toe waar jij van droomt en wat jij wilt. Koppel daarnaast je doel aan een tijd. Anders kun je net zo goed denken: ‘Straks heb ik hier ook nog wel de tijd voor’. Uitstel wordt afstel, dus ben specifiek. En schrijf je doelen op in de tegenwoordige tijd. Ik weeg 70 kg. Ik sport 4x per week. Ik sta in het Guinness World Records boek met het record om zo veel mogelijk mailtjes te beantwoorden in 1 uur. Maak er wat moois van. Jij staat aan het roer. Maar hou het haalbaar!

TIP 5. Maak een plan voor je eind resultaat

Leuk die doelen, maar zonder plan kom je nergens. Anders krijg je het resultaat wat je altijd al kreeg, met de aanpak die je altijd al had. Stop met alles in 1x om te willen gooien.  Maak een plan en een stap-voor-stap systeem om naar je einddoel te komen. Focus op elke stap en heb een algemene uitkomst in je achterhoofd. Zorg ervoor dat je maximaal 5 cruciale stappen op papier zet om elk doel te bereiken. Blijf focussen op je plan. Maaar… Blijf ook niet te gefixeerd op de uitkomst die jij denkt te krijgen! What? Soms kan jouw resultaat uit een andere hoek komen en het is jammer als jij deze kans zou missen. Stel. Jij wilt een salarisverhoging voor je werk en met de baan die je nu hebt blijf je maar stoeien. Misschien doet zich een andere kans voor om ergens andere te werken voor een beter salaris. Of misschien komen de extra’s uit een andere bron. Staatsloterij, Erfenis. Of wellicht ontwikkel je per ongeluk een nieuwe product wat een gat in de markt blijkt te zijn. Holadiejee. Grijp kansen en staar je niet blind. De grootste successen komen soms uit onverwachte hoek.

TIP 6. Zorg ervoor dat het leuk blijft

Deze tip is echt heel belangrijk. HOU HET LEUK! (hoofdletters hier gerechtvaardigd). Als je werkt aan verschrikkelijke doelen, dan zuigt het je leeg. Je wilt elke stap die je moet nemen om je doel te behalen met 100% energie kunnen uitvoeren. Focus op je doelen met veel lol en energie. Maak het leuk. Vier het als je weer een stapje heb gezet en wees trots! Ook als het allemaal even niet gaat zoals je hoopte.

TIP 7. Verwacht iets wat je niet verwacht

Ik geloof er heilig in dat het Universum ons steunt en kansen biedt. Als jij gaat voor jouw doel, dan word je geholpen. Maar wellicht niet op de manier die jij verwacht. Sta dus open voor nieuwe mogelijkheden en kansen die je krijgt. Hier een simpel voorbeeld. Je wilt fit en gezond zijn en je doel is om 4x per week te sporten in de sportschool. Maar wat nou als je de kans krijgt om mee te doen met een tenniswedstrijd van een vriend, waar je vervolgens enorm veel plezier uit haalt. Is dat geen hint van het Universum dat je misschien het krachthonk moet verlaten en lol moet gaan maken op de tennisbaan?

TIP 8. Focus op ALLE kernfactoren in je leven

Hieronder vind je een overzicht met de 8 kernfactoren die een belangrijke rol spelen in je leven. Het gaat hier om het vinden van balans in de aanpak van alle factoren. Op het moment dat je al je focus maar op 1 factor legt, ga je gegarandeerd  op andere factoren inleveren. Focus jij je volgend jaar alleen maar op werk of je bedrijf, dan betekent dat automatisch dat je inlevert op andere gebieden zoals je gezondheid of je relaties met familie en vrienden. Zorg er dus voor dat er balans is in je aanpak.

Balanceer jou leefstijl doelen

Als jij focust op al deze factoren gedurende het jaar, dan geeft het een groter effect op je totale leefstijl. Als jij komend jaar op elk gebied ook maar 1 aanpassing kunt maken, dan ziet jouw leefstijl er over 1 jaar er compleet anders uit. Dit zijn de 8 kernfactoren:

  • Geld & Financiën
  • Carrière en/of bedrijf
  • Relaties
  • Gezond- en fitheid
  • Recreatie & plezier
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Persoonlijke omgeving
  • Liefdadigheidsbijdrage

Ik wens je een geweldig, liefdevol en succesvol nieuw jaar toe. Dat al het moois op je pad mag komen en jij alle kansen weet te pakken.

Ben jij er klaar om jouw streefgewicht te bereiken en te blijven genieten van lekker eten?

Meld je aan voor onze 5 daagse online training: de knop om. In 5 dagen leer je de strategie om te stoppen met jojo-en en blijvend je mindset en gedrag te veranderen zodat je grip krijgt op je gewicht en zelfvertrouwen creëert!


Aanmelden 5 daagse voor blijvend resultaat

Over de schrijver
Maud Bogers is een ervaren coach & diëtist en een gedreven ondernemer, Haar boek: Het Leefstijl Veranderboek is in 2018 uitgebracht en ondersteund sinds dien al haar cliënten in het verbeteren en behouden van een gezonde leefstijl vol zelfvertrouwen. Maud Bogers is bekend van haar uitspraak: als het gewoon was, dan had je het allang gedaan
Reactie plaatsen

Ook de knop omzetten?

Gratis online mini-cursus waarin je in 5 dagen leert hoe jij de knop omzet voor grip op je gewicht, zelfwaardering, zelfvertrouwen; en dat voor de rest van je leven!
50%
Inschrijven 5 daagse mini-cursus
Grip op je gewicht, zelfbeeld & zelfvertrouwen; en dat de rest van je leven
Direct aanmelden